11.7.2018

Eurooppa

Viro: Katikoti

Viron Kohilassa toimivaa kehitysvammaisten Katikotia ja saman säätiön ylläpitämää vanhusten turvakeskusta tuemme yhteistyössä Toivo ja Rauha ry:n kanssa. Katikodissa 14 kehitysvammaista aikuista elää kodinomaisissa olosuhteissa entisessä neuvostoeliitin lomakodissa. Tätä idyllistä mutta aika ränsistynyttä taloa olemme korjailleet yhdessä talon asukkaiden kanssa. Asumisolosuhteiden kohentamiseen annamme myös taloudellista tukea sekä huonekaluja ja muita tavaroita. Viime vuosina olemme auttaneet Katikotia myös työkeskuksen perustamisessa.

Liettua: Ihmiskaupan vastainen työ

Liettuassa yli 1000 naista ja tyttöä joutuu vuosittain ihmiskaupan uhreiksi, heistä n. 400 on 14-18-vuotiaita. MPFSC-järjestön (Missing Persons’ Families Support Centre) tyttöryhmissä on vuodesta 2004 alkaen pyritty vahvistamaan nuorten tyttöjen itsetuntoa ja näin estämään heitä joutumasta ihmiskaupan uhreiksi. Ryhmillä on ollut myönteinen vaikutus tyttöjen elämään. Emmaus Helsinki tukee toimintaa Emmaus Euroopan kautta ja maksaa kahden tyttöryhmän toimintakustannukset.

Puola ja Ukraina: asunnottomien Emmaus-yhteisöt

Emmaus Helsinki osallistuu aktiivisesti Emmaus Euroopan Puola-Ukraina yhteistyöhön. Useamman vuoden ajan olemme tukeneet taloudellisesti Ukrainassa sijaitsevaa Emmaus Oselyaa, joka monin tavoin auttaa Lvivin kaupungin kodittomia. Viime vuosina olemme tukeneet myös Nasha Khatan asunnottomien yhteisöä Ukrainassa. Emmaus Rzeszow, joka on rakentanut uuden asunnottomien yhteisötalon Puolaan, on myös saanut meiltä taloudellista tukea.

Romania: E-Romnja

E-Romnja on romanien feministijärjestö Bukarestissa, Romaniassa. Vuonna 2012 perustettu järjestö pyrkii vahvistamaan romaninaisten ja -tyttöjen asemaa ja osallisuutta sekä yhteiskunnassa että romaniyhteisöissä. Vaikuttamistyöllään E-Romnja varmistaa, että romaninaisten ja -tyttöjen työ, kokemukset ja ongelmat yhteisöissä saavat näkyvyyttä politiikassa, julkisessa keskustelussa ja kansalaisyhteiskunnan aloitteissa.

E-Romnjan toiminnan painopisteitä ovat naisten oikeuksien puolustaminen yhteisöjen kehittämisessä; intersektionaalisuus ja verkostoituminen; sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa, seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia sekä järjestelmällistä syrjintää koskeva vaikuttamistyö.

E-Romnjan motto: Mikä tahansa asia on romaninaisten silmin tarkasteltuna feministinen asia!

Olemme tukeneet E-Romnjan ruohonjuuritason yhteisötyötä vuodesta 2024 lähtien.

Tavaralähetykset

Itä-Euroopan Emmaus-kontakteille lähetämme kolme-neljä kertaa vuodessa Emmaus Westervikin kanssa rekallisen vaatteita ja muuta tavaraa. Vastaanottavat ryhmät myyvät meiltä saadut tavarat omilla kirpputoreillaan ja käyttävät myyntitulot sosiaaliseen ja ihmisoikeustyöhön.