Helka ja Heikki Ahava: Samarbete ger kraft

Helka och Heikki Ahava blev Emmaus-volontärer i början av 2000-talet efter att ha tagit ledigt från sina dagliga jobb på Nokia Oy.

Helka anser att arbetet på Emmaus är konkret. På Emmaus får hon pröva på nya och främmande saker och behöver inte vara rädd för att misslyckas. Hon har lärt sig laga mat för ett stort gäng, sortera och prissätta böcker, knacka på kassaapparaten och umgås med kunder, redigera en tidning och skriva artiklar, utveckla och underhålla hemsidor. Genom arbetet i Emmaus styrelse och som ordförande har föreningsverksamheten blivit bekant för henne. Emmaus innebär också en verklig desensibilisering, för hon är inte intresserad av saker och kaoset av varor ger henne ångest!

Heikki har inte utfört egentliga loppmarknadsuppgifter, utan alla slags bakgrundsjobb. Mest är det fråga om tekniska uppgifter, som it- och telefonanskaffningar samt ibruktagning av apparater och reparationer. Han har också varit chaufför för avhämtningen av varor. Ett stort jobb hade han i flytten av Drumsöloppmarknaden från Gyldénsvägen till Heikasvägen. Heikki berättar hur lokalen hittades efter långvarigt letande och många om och men. Att bygga den nya butiken hamnade på Heikkis ansvar, men också en hel del andra deltog, och arbetet framskred i god anda.

Heikki har suttit flera perioder i Emmaus styrelse och vanligen skött ekonomiska ärenden. Han deltar alltid i packandet av lastbilarna när han är på plats. Här upplever han samma positiva strävan mot ett gemensamt mål som när butikerna sattes upp.

Helka konstaterar också att Emmaus kraft ligger i det gemensamma arbetet. Det ger glädje och meningsfullhet åt livet, problemen löser sig och nya idéer föds också när man funderar och diskuterar tillsammans. Hon uppskattar även Emmaus obundenhet: vi dansar inte efter någon finansiärs pipa, utan vi beslutar självständigt vad vi vill satsa på. Vid sidan av gemenskapen är också solidaritet med dem som är i sårbar ställning samt ansvarstagande för miljön och människorna viktiga saker inom Emmaus. Det är fint att få göra arbete som motsvarar ens egna värderingar!

Enligt Helka ligger Emmaus Helsingfors styrka i återvändningen. Hon betonar att vi i det inhemska arbetet bör stärka vårt miljökunnande och utveckla nya sätt att främja den cirkulära ekonomin. Inom solidaritetsarbetet måste vi fortsätta och stärka den nuvarande linjen: vi ska finansiera solidaritetsprojekt som motsvarar våra värderingar och för vars genomförande och uppföljning samarbetspartner ansvarar, med den kompetens som krävs.